Как се отрази Brexit на валутните пазари?

Снимка: www.globalresearch.ca

След излизането на окончателните резултати от референдума във Великобритания - 51.9 на сто от британците са гласували "за" напускане на ЕС, а 48.1 процента – против. Самото фактическо излизане на страната от ЕС може да стане факт чак след около две години, но непосредственият ефект от вота даде своето отражение върху борсите. Решението за напускането изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите на растежа и за привлекателността й сред инвеститорите.


Веднага след като станаха ясни резултатите от референдума, паундът се срина до рекордно ниско ниво от 1985 г. В един момент лирата се търгуваше за 1,3236 долара, което е спад с повече от 10%. В ранния следобед на 24.06.2016г., британската валута частично възвърна своята стойност, но все още беше с 8% по-евтина.


Спрямо лева британският паунд падна с 13 ст. След като в деня на референдума британската валута поскъпна до 2,55 лв., в деня в който резултатите станаха ясни, фиксингът на БНБ беше определен на 2,422 лв., което е рязко понижение с над 5%.


Към 19:00ч. в петък най-изгодните валутни обменни бюра в България търгуваха с паунда по следния начин:


  • курсът „купува“ стигна нива от 2.36 лв. за 1 паунд
  • курсът „продава“ достигна нива 2.44лв. за 1 паунд.

След Brexit - BGChange.com отчита повече от три пъти по-голямо търсене на обменни бюра в страната, спрямо седмиците, преди историческата дата – 23-ти юни.

Вижте видеото с Кузман Илиев, финансов експерт.