Президентът на Европейската Централна Банка Марио Драгхи разкри новината за банкнотата от 20 евро в централата на банката във Франкфурт и съобщи, че тя навлиза в циркулация на 25 ноември тази година. Новата банкнота включва иновативна мярка за сигурност във формата на „портретен прозорец“, заложен в холограмата. Когато банкнотата се държи срещу светлина, прозорецът става прозрачен и открива портрета на митологичната фигура Европа, видима и от двете страни на банкнотата. Новата банкнота, също както банкнотите от 5 и 10 евро, разполага също и със „смарагдов номер“ и портрет на Европа във водния знак. 


Снимка: ecb.europa.eu

„Портретният прозорец е истинска иновация в технологията на печатане на банкноти. Тя е резултат от усилията на Евросистемата (Eurosystem) в посока осигуряване и поддържане на издръжливостта на евро банкнотите срещу фалшифициране. Това ще затвърди доверието на 338-те милиона граждани от еврозоната в техните банкноти.“

Евро банкнотите в момента се използват от 338 милиона души в 19 страни и имат обща стойност от 1 милиард евро.

Новата банкнота от 20 евро е третата от серията Европа, която постепенно заменя оригиналната серия от евро банкноти, произведени през 2002. Банкнотата от 5 евро от същата серия беше пусната през май 2013 година, а банкнотата от 10 евро – през септември 2014-та. Обявената днес банкнота от 20 евро след време ще бъде последвана от нови версии на банкнотите от 50, 100, 200 и 500 евро.

Банкнотата от 20 евро е една от най-широко използваните деноминации на евро банкнотите. Тя е широко разпространена чрез банкомати, приемана от много вендинг машини и автомати за билети, и е често проверявана за автентичност от продавачите, използващи малки устройства на щандове си.

За да помогнат на производителите на съоръжения за банкноти и други засегнати страни да се подготвят предварително за въвеждането на новата банкнота от 20 евро, Европейската Централна Банка и националните централни банки от Евросистемата са осигурили информация и са направили новите банкноти достъпни за адаптация и тестване в аванс. Програма за Партньорство – подобна на тази, използвана за въвеждането на новата банкнота от 10 евро през 2013, с повече от 300 партньори в цяла Европа – ще осигури допълнителна комуникация, която да подпомогне производителите в осигуряването на машини за работа с банкноти и установяване на тяхната автентичност навреме за пускането на банкнотата на 25 ноември 2015.


Във видеото по-долу можете да видите новите защити на банкнотата, срещу фалшификации.