На информационните табла в обменните бюра има два курса – курс „купува“ и курс „продава“. Те винаги са изписани по следния начин – обменното бюро купува и обменното бюро – продава.

Спредът (spread) представлява разликата между курс „купува“ и курс „продава“.

Международните валутни борси не работят в събота и неделя, на Коледа и на 1-и януари. Поради тази причина обменните бюра работят с по-голям спред, тъй като не е ясно на какви курсове ще отворят международните валутни борси и така обменните бюра се предпазват от реализиране на загуба.

Затова Ви съветваме да обменяте валута само в делничните дни!

Българската народна банка (БНБ) e задала максимално отклонение в курсовете при обмен на валута до 5% от фиксинга, който публикува ежедневно на сайта си. Така, например, за Евро – при фиксинг от 1.955830 – максималният курс за „купува“ на обменните бюра и финансовите институции може да бъде – 1.8580385, а курсът за продава - 2.0536215.

Българската народна банка (БНБ) е забранила със закон взимането на комисионни, при обмяната на валута в брой.

При обмяна на валута с изтегляне на пари от дебитна /кредитна карта най-вероятно ще Ви бъде удържана сума за плащане с карта, тъй като обслужващата банка на обменното бюро удържа процент от сумата като комисионна.

За валутни сделки на каса над 5000 евро и за валутни сделки по банков път над 15 000 евро или равностойността им във валута е необходимо попълването на декларация по чл.4, ал.7 и по чл.6, ал.5, т.3 ЗМИП. Декларацията се попълва във всеки случай, без значение на колко сделки е осъществена операцията.

При обмяна на валута е необходимо да получите касова бележка, на която да са записани данните за извършената покупко-продажба на валута.

В случай, че не получите касова бележка е необходимо да информирате НАП на телефон 0700 18 700.

Валута може да се обменя в банките, финансовите институции, обменните бюра.За всякакви въпроси и отговори, свързани с обмяната на валута – не се притеснявайте да се обръщате към нас!